Logo Vereniging van Vrienden van Modern Glas
                   
Home Over ons Nieuws Agenda Fjoezzz Activiteiten Aanmelden Contact Links Nationaal Glasmuseum
       
  Atelierbezoeken
   
    Archief atelierbezoeken
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
     
 
 

 

Verslag atelierbezoek aan Antoon van Wijk
(door hemzelf geschreven).
Een paar dagen voor het Atelier bezoek had ik lichte twijfels over de invasie die die zaterdag
zal gaan plaats vinden. Na een gedwongen afwezigheid van 2 jaar moest ik weer letterlijk en
figuurlijk met de billen bloot om mijzelf te verkopen!
Ik wilde mij ook n.l. helemaal terugtrekken uit de wereld van aandacht en sociaal zijn, en mij gaan richten op mijn nieuwe werk, maar wat er gebeurde in mijn Atelier was zo mooi, de vrienden kwamen binnen en het leek of de 2 jaar als een rookpluim de lucht in cirkelde zoveel positieve energie vulde mijn net verbouwde Atelier. De woordenvloed van power kwamen naar boven die ik angstvallig voor mijzelf had gehouden, het leven is mooi om te leven en na zaterdag ga ik dat ook laten zien doormiddel van mijn kunst, mede dankzij de kracht en liefde die ik heb gevoeld die dag.
Dank lieve vrienden van Modern Glas. Ik ga ervoor, niks kan mij nog tegenhouden naar de zoektocht van het ultieme kunstwerk
 
Passie voor het glas
Verslag atelierbezoek aan Jelena Popadic
Jelena heeft net een nieuw atelier, waar nog van alles moet gebeuren. Zo moet er nog water komen en daarom was er ook nog geen toilet, de verlichting moet nog af en ze wil nog verven. Voor het atelierbezoek had ze al het één en ander gedaan en extra voor ons stellingen met haar werk neergezet. Voorlopig kan ze in het atelier nog niet werken, maar ze heeft nog werk liggen dat nog verder vervolmaakt, afgewerkt, moet worden. Door de verhuizing heeft ze haar handen teveel belast, waardoor ze last heeft van haar artrose. Haar vazen en schalen zijn nogal bewerkelijk en omdat deze zo zwaar zijn, is dat op dit moment lastig. Ze wordt daarom gedwongen om andere dingen te doen. Ze wil daarom kleinere objecten maken en bv. sieraden.
Jelena heeft de passie om te werken als docent, om kennis, vakmanschap, door te geven, ervaring en experimenteren samen te voegen. “Als student heb ik met verschillende materialen en technieken gewerkt”, zegt ze,”pas later ben ik met glas in aanraking gekomen en door dat materiaal gefascineerd geraakt”.
Hard en grof tegenover zacht en glad als een spiegel, Jelena wil deze eigenschappen van glas exploiteren. Ze kan meedogenloos zijn in het gebruik van de zandstraal, licht gebruik om het oppervlak te strelen tot het maken van ‘gaten’ in het glas. “Tekenen en schilderen blijven aan het oppervlak. Beeldhouwen is ook exterieur. Textuur is wel belangrijk, maar bij glas speelt ook het interieur, het licht een rol. Licht is belangrijk”.
Ze vindt het leuk om andere projecten te doen. Ze wil geen keuze maken. Ze moet zich vrij kunnen voelen, geen beperkingen. Ze wil royaal blijven aan zichzelf, en geen ‘lopende bandwerk’ produceren.
Ze vertelde ons als nieuwtje dat ze uitgenodigd is om op de komende glasbeurs een lezing te verzorgen.

Renée Jansen-Schulz