Logo Vereniging van Vrienden van Modern Glas
                   
Home Over ons Nieuws Agenda Fjoezzz Activiteiten Aanmelden Contact Links Nationaal Glasmuseum
       
  Atelierbezoeken
   
    Archief atelierbezoeken
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
     
 
 

Bezoek aan glas in lood atelier Domstad

 

Op zaterdag 8 juni hebben 10 glasliefhebbers een bezoek gebracht aan het glas in lood atelier Domstad in Utrecht.
Door Sebastiaan Rietkerk, één van de eigenaren van het atelier, hebben wij een rondleiding gekregen en een demonstratie in het maken van glas in lood. De interesse van de bezoekers was groot en de vele op hem afgevuurde vragen werden ruimschoots beantwoord en gaf ons meer inzicht in het maken en restaureren van glas in lood.
Wist u dat de techniek van glas in lood al zeer oud is. Het is voor het eerste beschreven in de vroege middeleeuwen.
Glas in lood heeft drie functies:
• Educatief. De voorstellingen zijn een (strip) verhaal;
• Functioneel. Omdat het vroeger niet mogelijk was grote stukken glas te maken, werden
kleinere stukken glas aan elkaar verbonden door middel van loden strips om zo een groter raam te kunnen vervaardigen;
• Decoratief. Het was en is een verfraaiing van gebouwen en huizen. Vooral tussen de jaren 1900 en 1930 werd in veel wijken glas in lood gebruikt voor decoratie.
Het atelier heeft veel ervaring met het restaureren van monumentaal werk op kleine en grote schaal. Zo zijn ze nu bezig met het glas in lood te restaureren van het gebouwencomplex "De Utrecht" aan het Damrak in Amsterdam.
Naast het glas in lood biedt het atelier gebrandschilderd en gezandstraald glas aan.
• Brandschilderen is een techniek waarbij een geschilderde voorstelling op het glas wordt aangebracht. De verf op het glas wordt in de oven op temperaturen tussen de 550 en de 680 graden Celsius ingebrand. Door met verschillende lagen en technieken over elkaar heen te schilderen kunnen mooie effecten worden bereikt en kunnen voorstellingen zeer nauwkeurig en realistisch worden weergegeven.

• Zandstralen is een techniek die verwant is aan etsen. Onder hoge druk kunnen met straalgrit glas en natuursteen worden gematteerd. Het kan decoratief maar ook industrieel toegepast worden. Door in verschillende dieptes te stralen is het ook mogelijk in verschillende grijstonen te werken. Op deze manier kan in glas gedetailleerde patronen of glas semitransparant gemaakt worden. Ook kunnen afbeeldingen in het glas gestraald worden.

Voor meer informatie: www.atelierdomstad.nl
Jolanda Letterie