Logo Vereniging van Vrienden van Modern Glas
                   
Home Over ons Nieuws Agenda Fjoezzz Activiteiten Aanmelden Contact Links Nationaal Glasmuseum
       
    Archief atelierbezoeken
   
  Incidentele activiteiten
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
     
   
   
   
   
   
   
   
 
Een korte impressie van het atelier bezoek op zaterdag 2 juni jl. bij het IKA, in Mechelen (B)
 

Op deze zonnige middag zijn wij zeer hartelijk ontvangen door de directeur, docentenika en studenten van het IKA. Het IKA is een opleidingsinstituut waar men les kan volgen op het gebied van boekbinden, edelsmeden, keramiek, fotografie en glaskunst. Wij hadden natuurlijk interesse in de glaskunst.

Deze deeltijdopleiding wordt gevolgd in de avonduren en eenmaal in de twee weken op zaterdag. De opleiding duurt 5 tot 7 jaar en kent geen speciale toelatingseisen. Motivatie is een belangrijke eis en men vraagt van de student vooral zin te hebben om te ontdekken wat er allemaal met glas mogelijk is. Verdeeld over 7 jaren zijn er op dit moment 62 studenten verbonden aan de richting glaskunst. Het IKA heeft ook een flink aantal Nederlandse studenten.
In het 1e tot en met het 3e leerjaar worden alle technieken(verplicht) behandeld. In het 4e leer jaar maakt de student een keuze in een of meerdere technieken waar hij/zij zich verder in wil bekwamen. Het 5e leerjaar is het jaarika waarin wordt gewerkt aan de afstudeeropdracht. De examenstukken worden beoordeeld door een externe jury. Na dit jaar kan gekozen voor een specialisatie in het 6e en 7e leerjaar.
Tijdens ons bezoek hebben we niet alleen gesproken met studenten uit de verschillende leerjaren maar ook kennis gemaakt met de glasobjecten die zij aan het maken waren of gemaakt hadden. Door een groep kunstenaars is IKA Glass Art (www.ikaglassart.eu) opgericht. Een aantal van deze groep hebben op verschillende evenementen hun werken geëxposeerd.

Een mooie en warme zaterdagmiddag heeft ons weer laten kennismaken met de vele facetten van de glaskunst. Voor wie interesse heeft, op 23 en 24 juni 2012 heeft IKA Mechelen voor alle ateliers open deur. Voor meer informatie kunt u terecht op www.ikamechelen.be.

 
Renée Jansen-Schulz