Logo Vereniging van Vrienden van Modern Glas
                   
Home Over ons Nieuws Agenda Fjoezzz Activiteiten Aanmelden Contact Links Nationaal Glasmuseum
       
  Atelierbezoeken
   
    Archief atelierbezoeken
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
     
   
   
   
   
   
   
   
 
Kunst geeft ruimte.Verslag atelierbezoek Richard Price en Leon van Kuijk.
 
Op zaterdag 14 april is de vereniging op atelierbezoek geweest bij Richard Price en Leon van Kuijk in Amsterdam. De beide ateliers zijn naast elkaar gevestigd in een voormalig kraakpand. We werden enthousiast door de beide kunstenaars ontvangen. leon van kuijk
Leon van Kuijk volgde de opleiding aan Academie voor Bouwkunst, Stichting Kunst en Bedrijf en de Gerrit Rietveld Academie Amsterdam. Leon is een veelzijdig mens en kunstenaar, maakt schilderijen, digitale grafiek en experimenteert met 3D printen. Sinds 4 jaar ontwerpt hij ook glaskunst. Richard Price blaast het ontwerp en Leon werkt de halffabricaten af. Hij gebruikt hiervoor verschillende technieken en materialen. Uitspraak van Leon: Kunst geeft ruimte. Meer informatie te vinden op www.leonvankuijk.com.

Richard Pricerichard is opgeleid aan de Art & Design Academie en de Gerrit Rietveld Academie. Hij maakt glasobjecten vanaf zijn 19e, gebruik makend van verschillende technieken. Op dit moment maakt hij richardcombinaties van blazen en gieten. Over het gietproces volgt een uitgebreid vraag en antwoord tussen Richard en de bezoekers. De bezoekers zijn vooral geïnteresseerd in de werkwijze. Voor het gieten wordt er eerst een mal van gemaakt, deze kan van was of van rubber zijn. Het vloeibare glas wordt in de mal gegoten en deze gaat in een stoomoven. Dit is een arbeidsintensief en precair proces. Een op de vier pogingen mislukt. Hij heeft naast het atelier in Amsterdam ook sinds 4 jaar een studio in Thailand. Daar werkt hij samen met de lokale bevolking. Richard zelf is regelmatig in Thailand om kennis over te dragen en inspiratie op te doen. Meer informatie te vinden op www.richardprice.nl en in de Fjoezzz 2012/1. Na met beide kunstenaars te hebben gesproken en nog even de gelegenheid te hebben gehad om rond te kijken en individuele vragen te stellen, werd het bezoek informeel afgesloten door de beide kunstenaars met een hapje en drankje.
 
Jolanda Letterie