Home Over ons Nieuws Agenda Glas/Fjoezzz Activiteiten Aanmelden Contact Links Nationaal Glasmuseum
       
  Activiteiten introductie
   
  Bernardine de Neeveprijs
 
  Genomineerden 2017 - 2018
   
    Archief Bernardiene de Neeveprijs
   
  Lustrumvieringen
   
  Winkel
   
  Vraag en aanbod
   
  Ledenobjecten
   
  Atelierbezoek
   
  Incidentele activiteiten
   
   
   
 
Beknopt juryrapport Bernardine de Neeve-prijs 2018
 
De jury voor de Bernardine de Neeve-prijs 2018 selecteerde op 18 juli 2017 zeven kunstenaars uit een totaal van 23 inzendingen: Joost Bicker Caarten, Bea Crèvecoeur, Jan Doms, Hans Hovy, Rik van Rijswick, Janine Schimkat en Arnout Visser.
Deze zeven kunstenaars kregen de gelegenheid een selectie van hun werk te presenteren in het tentoonstellingsgebouw van het IKA in Mechelen (16 september t/m 28 oktober 2017). De jury bezocht de tentoonstelling op 6 oktober 2017 en nomineerde drie kunstenaars voor de prijs: Joost Bicker Caarten, Jan Doms en Arnout Visser.
Nieuw en bestaand werk van deze drie wordt van midden april tot eind mei 2018 gepresenteerd in Museum Jan van der Togt in Amstelveen.
Daar wordt de winnaar van de BdeN-prijs aangewezen.
Overwegingen van de jury voor de nominaties:

Joost Bicker Caarten
Verrassend door eenvoud en materiaalcombinaties. Tekens in de ruimte die de spanning tussen vorm en materiaal optimaal tot hun recht doen komen. Glas wordt gehanteerd als een materiaal voor beeldhouwers waardoor het een eigen logica krijgt. Tekens in de ruimte, licht als een veertje en goed gepresenteerd.
 
Bea Crèvecoeur
Verfijnd werk. Jammer dat de wolk als ‘eenling’ minder goed tot z’n recht kwam dan als onderdeel van een installatie. Het spel tussen glas en porselein in de installatie Fez 3D is verrassend lichtvoetig, maar er is minder goed nagedacht over de presentatie. De sokkels verstoren de illusie van lichtheid.
 
Jan Doms
Een fascinerende combinatie van glas en geluid. Met een arsenaal aan middelen worden ruimtevullende installaties gemaakt waaraan geen component mag ontbreken om deze spannend te maken. Hoewel de jury niet geheel overtuigd was van de beeldende kwaliteit van dit werk, was ze gecharmeerd van de ‘andere manier van omgaan’ met het materiaal glas. Een gegeven dat beantwoordde aan de oproep.
 
Hans Hovy
Een presentatie die tegenstrijdige meningen opriep. Enerzijds zag men de worsteling van de glasblazer bij het maken van de stukken, anderzijds vond de jury het resultaat niet krachtig genoeg. De verschillen tussen beeldende kracht en esthetiek en tussen idee en technische uitvoering bleken uiteindelijk uit te vallen in het nadeel van de kunstenaar. Een lastige keuze en moeilijke beslissing.
 
 
Rik van Rijswick
De jury respecteerde het verhaal achter de beelden, maar twijfelde aan de uitwerking. Het glas gecombineerd met andere materialen was net iets teveel, de in de hoofden opgesloten elementen wat ‘overdone’. Ondanks de populaire beeldtaal en de onorthodoxe wijze van het gebruik van glas kon het werk de jury niet overtuigen.
 
Janine Schimkat
Een goede keuze bij de selectie, maar uiteindelijk in de presentatie niet overtuigend genoeg. Sommige juryleden zagen geen progressie, anderen vonden de beelden niet sprekend genoeg. De combinatie van glas met siliconen werd wel als gedurfd ervaren. Wellicht dat een iets strengere beperking van het aantal werken meer overtuigend geweest zou zijn.
 
Arnout Visser
Origineel, speels, authentiek. Vanuit een heel basale benadering komt Visser tot overtuigende functionele objecten. Niet dogmatisch maar intuïtief en meestal zonder vooropgezet plan. Hij duikt ergens in en creëert ter plekke zijn ontwerpen met lokale ambachtslieden. Het werk zorgt voor een zonnige glimlach.
 
De jury
Luc De Bruyne (docent glaskunst Academie Berchem en glaskunstenaar)
Sandra De Clerck (docent glaskunst IKA Mechelen en glaskunstenaar)
Heleen van Ketwich Verschuur (directeur Museum Jan van der Togt)
Durk Valkema (glaskunstenaar)
Gerrit Willems (conservator Dordrechts Museum)

Han de Kluijver (voorzitter jury, geen stemrecht)
Piet Augustijn (secretaris jury, geen stemrecht)