Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

A Stage of Luminosity

20 november 2022 - 12 maart 2023

Vanaf 20 november tot en met 12 maart 2023 is op onze buitengevel A Stage of Luminosity te zien, een video-installatie van Viewmaster Projects gemaakt door kunstenaar Arno Coenen. Het is een cross-over tussen cultureel erfgoed en nieuwe media. Een eigentijds en eigenzinnig eerbetoon aan het oude ambacht en vakmanschap van de Limburgse glas-in-lood-kunstenaars.

Glas-in-lood als inspiratiebron
Arno Coenen realiseerde in 2019 twee nieuwe videowerken waarin het unieke en waardevolle papieren beeldarchief van het Limburgse glazeniersatelier ‘NV Glasschilderkunst F. Nicolas en zonen, sedert 1940 Max Weiss te Roermond’ tot leven komt.

De basis voor de video’s wordt gevormd door vaak meterslange historische werktekeningen die Coenen en Bart van den Boom van Viewmaster Projects selecteerden uit deze archiefcollectie die door het Sociaal Historisch Centrum Limburg geïnventariseerd en gedigitaliseerd zijn. Het zijn voornamelijk ontwerpen voor kerkelijke glas-in-lood ramen tussen 1855 en 1969. Coenen heeft de selectie getransformeerd tot een computeranimatie vol sprankelende kleur- en lichtvelden, drie-dimensionale effecten en caleidoscopische patronen.

Werktekeningen versus eigentijdse illustraties
Arno Coenen versmolt en vermengde de oude ontwerptekeningen met de modernste digitale technieken en maakte zo een verbinding tussen 19e- en 20e-eeuwse beeldtaal en communicatiemiddelen uit onze eeuw. Oude heiligen, Bijbelse figuren en traditionele profane afbeeldingen worden vermengd met eigentijdse iconen, illustraties, graffiti, animatie, strips en games.

Zo communiceren bijvoorbeeld engelen via WhatsApp-tekstballonnen, zweven er emoticon engeltjes en duiveltjes door klassieke afbeeldingen van engelen en duivels en draait om het hoofd van Maria een reddingsboei als aureool. Dit als verwijzing naar de bootvluchtelingen op de Middellandse Zee.
Ook speelt de kunstenaar met symbolen van onschuld, tegenwoordig een eenhoorn met regenboogstaart, vroeger pastelzachte puti’s met vleugeltjes. De eenhoorn komt terug als een ‘paint-by-numbers’ schilderij, een techniek die de glas-in-loodkunstenaars eigenlijk ook gebruikten.

Gegevens

Begin:
20 november 2022
Einde:
maart 12
Evenement Categorie:
Site:
https://www.museumw.nl/arno-coenen

Locatie

Weert

Items voor de agenda of informatie over tentoonstellingen en glasgerelateerde evenementen via dit formulier doorgeven. De VvMG behoudt het recht om de informatie redactioneel te bewerken en bepaalt of het aangemelde evenement wordt opgenomen in de agenda.