
Kennismiddag GLAS2023
Deze kennismiddag staat in het teken van glas.
Dit veelzijdige materiaal wordt vanuit verschillende disciplines en perspectieven belicht. Onder meer onderzoekers, conservatoren en materiaaldeskundigen vertellen over vondsten, musea, architectuur, veroudering en duurzaamheid.
De middag is het vervolg op GLAS2022, een symposium dat in het Rijksmuseum plaatsvond, en wordt georganiseerd door een jaarlijks wisselende groep uit het netwerk van de Glasgenoten.
Een groep Glasgenoten zet zich in om de zichtbaarheid van het medium te vergroten en om mensen die zich met glas in al zijn facetten bezighouden te verbinden. Kennisdeling en -verspreiding staan voorop. Hierdoor zal ook een nieuw publiek en een nieuwe generatie door dit fascinerende materiaal worden geïnspireerd. Is er een onderwerp waar je kort de aandacht op wilt vestigen, meld je aan voor de speakerscorner.
De volgende onderwerpen komen aan bod: van archeologie tot design, van materiaalkundige aspecten tot verduurzaming. Het belooft een compacte middag vol inspirerende lezingen en discussies te worden met na afloop ruimte te netwerken tijdens een borrel.
In de ochtend is er een mogelijkheid voor een kleine groep mensen om een depotbezoek aan het CC NL te brengen. Daar kan een klein aantal glasobjecten uit de collecties van de Rijkscollectie RCE, Rijksmuseum Amsterdam, Nederlands Openluchtmuseum en Paleis Het Loo bezichtigd worden. Daarover volgt later meer informatie.
GLAS2023 is een initiatief van de Glasgenoten: vertegenwoordigers uit het Rijksmuseum, Museum Boijmans Van Beuningen, het Allard Pierson Museum, het Nationaal Glasmuseum (en het Glaslab), Kunstmuseum Den Haag, Atelier van Beemen, Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed en de UvA Opleiding Conservering en Restauratie van Cultureel Erfgoed, Glas en Keramiek.
Aanmelden is verplicht en kan via de knop hieronder.
Kennismiddag GLAS2023
Conferentie | Congresbureau
24 maart 2023
13:00 – 18:00
RCE, Smallepad 5, Amersfoort
Programma
Extra toelichting op de programmaonderdelen met een ster * vind je onderaan deze pagina.
Tijd Onderdeel
13.00 Inloop met koffie en thee
13.30 Welkom Pieternel Fleskens, hoofd Kunstcollecties RCE
13.35 Glas in de collectie van de RCE
Yuri van der Linden en Sylvia van Schaik, conservatoren RCE
13.45 Verlicht Verleden: de glasvondst uit het Nijenklooster *
Margreet Wieske, onderzoeker ‘Verlicht Verleden’, Groninger Kerken
14.05 Cracking the code on cracked mouthpieces of 17th-18th century glass posthorns *
Theresa Costello, post-MSc conservation trainee, Universiteit van Amsterdam
14.25 Duurzaamheid in glasproductie *
Thijs Hagendijk, docent technische kunstgeschiedenis Universiteit Utrecht en expert in het tv-programma Het geheim van de Meester (AVROTROS) & Marc Barreda, kunstenaar en glasblazer
14.45 Unpacking Boijmans; wijnglazen in relatie tot het koloniale en slavernijverleden *
Alexandra van Dongen, Conservator Historische Vormgeving Museum Boijmans Van Beuningen
15.00 Vragen aan sprekers
15.20 Pauze
15.50 Speakerscorner
16.00 Glas-in-loodramen in museale collecties en de wenselijkheid om die digitaal samen te brengen (vanwege afstemmingsdoeleinden en onderzoek)*
Intro en oproep Geertje Huisman, specialist Roerend Erfgoed RCE
16.10 Ruimte voor plenair gesprek Glas-in-loodramen in museale collecties
16.25 Wat als je de binnenkant actief probeert mee te ontwerpen? *
Jan de Bruijn, conservator toegepaste kunst en vormgeving van Kunstmuseum Den Haag in gesprek met Nederlandse ontwerper Aldo Bakker
16.45 Discussie en vragen