Ledenobject 2023

Ledenobject Vrienden van Modern Glas 2023
‘Hieronymus’ van Evert Nijland
Object “Hieronymus” 2023
Glas, brons
Afmeting: 16 cm X 9 cm X 12 cm
Prijs: leden € 450,- Niet leden € 495,-

Kunstenaar Evert Nijland
i.s.m. Edwin Dieperink
Titel Hieronymus 2023
Afmeting 16 cm X 9 cm X 12 cm
Glas en brons
Prijs € 450 – niet leden € 495.-
Oplage 32
Commissie Maartje Brattinga, Christine Vanoppen en Selena Yang
Website www.evertnijland.com

Een selectiecommissie, bestaande uit Maartje Brattinga (conservator glas bij het Rijksmuseum Amsterdam), Christine Vanoppen (beeldend kunstenaar) en Selena Yang (Oooit Art, Utrecht), heeft unaniem gekozen voor het ontwerp van Evert Nijland als het ledenobject van 2023 voor de Vrienden van Modern Glas. De commissie koos bewust voor een ontwerper uit een aanpalend veld, namelijk sieraden, om de leden van de vereniging de veelzijdigheid en mogelijkheden van glas als materiaal te laten zien. Bij Evert Nijland is glas nooit het uitgangspunt, maar het speelt vaak een integrale rol in zijn creaties. Hij zoekt altijd naar interessante combinaties en materiaaltoepassingen die inhoudelijk iets bijdragen aan zijn werk.

De commissie was aangenaam verrast door het werk van Evert Nijland en bewondert de zeer rijke spirituele wereld die hij creëert. Zijn inspiratie put hij uit de klassieke kunst en deze invloed is duidelijk terug te zien in zijn ontwerpen. De commissie waardeert ook de langdurige en gelijkwaardige samenwerking tussen Evert Nijland en Edwin Dieperink. De twee werken al sinds het midden van de jaren negentig samen, en sinds 2002 is glas steeds prominenter geworden in het werk van Evert Nijland.

Evert Nijland
Het ontwerp van Evert Nijland voor het ledenobject is geïnspireerd op het wereldberoemde drieluik ‘Tuin der Lusten’ van Hieronymus Bosch, dat dateert uit 1503 en zich bevindt in de collectie van het Museo del Prado in Madrid. Met name het middenpaneel, getiteld ‘De mensheid voor de zondvloed’, fascineert hem al jaren vanwege de complexiteit, originaliteit en beeldende kracht van het werk, en de spannende balans tussen figuratie en abstractie.

Een kenmerkende eigenschap van glas is de transparantie ervan, en veel beeldelementen uit de Tuin der Lusten lijken voor hem alsof ze uit glas zijn gemaakt: bollen en vruchtvormen waarin mensen en dieren in- en uitkruipen en bizarre bouwsels die dezelfde glans en doorschijnendheid lijken te hebben als glas. Het ontwerp van Evert Nijland is specifiek geïnspireerd door de geschilderde vruchtvormen en bollen die doorboord worden door een boomstam of tak. Dit idee heeft hij vertaald in een combinatie van glas en brons, waarbij het object “Hieronymus” uitdrukking geeft aan het samensmelten van tegenstellingen zoals zwaar en licht, massief en hol, open en gesloten.

Als hedendaagse sieradenmaker combineert Evert Nijland verschillende disciplines van de toegepaste kunst, zoals glas, metaal, textiel, hout en keramiek. Om zijn beelden te realiseren, werkt hij nauw samen met gespecialiseerde vakmensen en bedrijven. Het ledenobject voor de Vrienden van Modern Glas is ontstaan in samenwerking met Steffan van Slooten van Edelmetaalgieterij de Viking en glasinstrumentmaker Edwin Dieperink.

Bent u nog geen lid maar is uw interesse gewekt?
Vanaf slechts € 66 per jaar wordt u nu lid van de Vereniging van Vrienden van Modern Glas, ontvangt u ons kwartaalblad én kunt u deelnemen aan al onze activiteiten.
Hier leest u meer over onze lidmaatschappen.