Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Museum JAN (vaste collectie)

31 december 2022 - 31 december 2023

De basis van de collectie is verzameld door Jan van der Togt met advies van Jan Verschoor. In de loop van de jaren is de collectie uitgebreid met aankopen en dankzij schenkingen. De collectie heeft een focus op modern sculpturaal glas uit de 20e/21e eeuw. Een belangrijk onderdeel van de collectie vormen de gegoten en geslepen werken uit onder meer Tsjechië en Slowakije met kunstenaars als Stanislav Libenský & Jaroslava Brychtová, Vaclav Cigler en Bohumil Eliáš. Naast het gegoten en geslepen glas worden diverse andere technieken getoond zoals het geblazen glas.

De focus ligt op de bijzondere ontwikkeling van het studioglas, een internationale beweging waarbij de glaskunstenaar door het gebruik van eigen ovens niet meer afhankelijk was van de glasfabrieken en de vrijheid kreeg om autonoom werk te maken. In Nederland heeft dit geleid tot oprichting van glasafdeling van de Gerrit Rietveld Academie te Amsterdam (nu The Large Glass Department) en studio’s als de Oude Horn in Aquoy. Veel Nederlandse glasobjecten uit de collectie zijn hier ontstaan zoals werken van Sybren Valkema, Andries Copier, Richard Meitner, Mieke Groot, Bert Frijns, Willem en Bernard Heesen.

Een belangrijke deelcollectie bestaat uit de werken van Sam Francis, een Amerikaanse, abstract expressionistische schilder. Zijn werk combineert wonderwel met de glasobjecten, samen vormen ze het visitekaartje is van het museum. Het museum bewaart ook een aantal surrealistische doeken van de Amsterdamse fijnschilder Hans Kanters.

 

Gegevens

Begin:
31 december 2022
Einde:
december 31
Evenement Categorieën:
,
Evenement Tags:
Site:
https://nl.museumjan.nl/permanent-collection

Locatie

Museum JAN
Dorpsstraat 50
Amstelveen, 1182 JE Nederland

Items voor de agenda of informatie over tentoonstellingen en glasgerelateerde evenementen via dit formulier doorgeven. De VvMG behoudt het recht om de informatie redactioneel te bewerken en bepaalt of het aangemelde evenement wordt opgenomen in de agenda.