Glasopleidingen voor (semi-)professionele glaskunstenaars

Glaskunst en design nemen in de wereld van de kunst een aparte plaats in. Inzet van de VVMG is glaskunst te vieren, promoten en bevorderen. Wij willen dan ook professionele opleidingen onder de aandacht brengen voor (jonge) mensen die zich willen gaan bekwamen in de verschillende disciplines die er zijn.

Onderstaand een aantal voorbeelden van opleidingen waar onderwijs wordt gegeven in (verdiepende) materiaalkennis van glas en waar mogelijkheden zijn voor beeldende en artistieke ontplooiing.

Nederlandse opleidingen

Gerrit Rietveld Academie
De afdeling Groot Glas heeft een sterke en unieke positie binnen de conceptuele benadering van glas als sculpturaal materiaal in de hedendaagse kunst. De studenten van de glasafdeling krijgen technische lessen zodat ze in functie van hun persoonlijke projecten door middel van een goed begrip van het materiaal de juiste keuzes kunnen maken en onafhankelijk kunnen werken.

Opleiding: The Large Glass Department
Plaats: Amsterdam (NL)
www.rietveldacademie.nl

Stipglas
alles voor alle glastechnieken
www.stipglas.com

Vrije Academie Nunspeet
Verspreid over 3 jaar worden diverse technische aspecten van glas gedoceerd. Na deze 3 jaar kunnen studenten zich verder verdiepen in de technieken en eigen beeldvorming. De lesjaren bestaan uit blokken van 6 tot 12 weken. De korte blokken bestaan uit praktijk – en materiaalkennis lessen.
Plaats: Nunspeet (NL)
www.vrijeacademienunspeet.nl/

Verder kun je nog terecht bij:

ECI Cultuurfabriek
Website: www.ecicultuurfabriek.nl/cursus/glaskunst

Kaliber Kunstenschool
Website: www.kaliberkunstenschool.nl

Mooi Vakonderwijs
www.mooivakonderwijs.nl

Kunst en Cultuurcentrum Woudenberg
www.kunstencultuurwoudenberg.nl

Belgische opleidingen

IKA Mechelen
De afdeling glas organiseert een technische veelzijdige opleiding, naar gelang het studie jaar komen de verschillende technieken aanbod. De kracht van het atelier ligt in de individuele benadering want alle leerlingen krijgen zowel een technische als een artistieke begeleiding. De lessen behelzen dan ook, naast de praktijk van de glasbewerking, een opleiding in vormgeving en compositie, niet enkel toegespitst op de glaskunst, maar in een brede context van de kunstgeschiedenis en – beleving.
Plaats: Mechelen (BE)
www.ikamechelen.be

Sint-Lucas Beeldende Kunst Gent
In de beginfase van de opleiding primeert een onderzoekende studiehouding die is gericht op het denken via de handen. De verkenning van glas en keramiek staat centraal. Dat houdt in dat je ervaringsgericht te werk gaat. Tijdens het maakproces ontdek je de specifieke kwaliteiten van het medium die jou boeien en die jij verder wil exploreren en inzetten. De opleiding onderzoekt hoe het ambachtelijke een nieuw leven krijgt in een hedendaagse context.
Plaats: Gent (BE)
www.lucakeramiekenglaskunstgent.be

Academie Berchem
In het atelier Glaskunst onderzoeken we de monumentale mogelijkheden van het medium glas. In de eerste drie jaar van de opleiding worden diverse technieken stapsgewijs voorgesteld. Ook inzichten rond vormgeving, kleur, lijn, compositie, contrast, techniek en artistieke vaardigheid komen doorheen de opdrachten aan bod. In het vierde jaar werken de studenten een eindproject uit met een zelfgekozen thema. Dit wordt gejureerd door een professionele jury en buitenschools gepresenteerd.
Plaats: Berchem (BE)
www.stedelijkonderwijs.be

PXL MAD School of Arts
PXL-MAD School of Arts Hasselt organiseert kunstopleidingen en onderzoek op academisch niveau met oog voor ondernemen en duurzaamheid. Centraal hierin staan kritische ingesteldheid, kunnen en kennen. Wij moedigen studenten, docenten en onderzoekers aan om vernieuwing op te zoeken door te experimenteren en daardoor de grenzen van het vertrouwde te verlaten. Het is daarbij onze missie om onderzoekende ontwerpers en kunstenaars op te leiden die de constant veranderende, internationale wereld bestuderen en opnieuw vormgeven.
Plaats: Hasselt (BE)
www.pxl-mad.be

Glasschilderkunst knst. Hasselt
In deze opleiding maak je kennis met de transparantie en het speelse van licht en kleur in glas om op een creatieve manier tot beelden in glas te komen. Glas is een vaste stof en één van de oudste materialen. Glasschilderen (brandschilderen) is kleur aanbrengen op glas en bij verhitting versmelt de verf met het glasoppervlak. Glaskunst is een onderdeel van de beeldende kunsten. Kunst is het kunnen, de vaardigheid, het scheppen van schoonheid. Dit alles kan leiden tot werken in glas in 2D en in 3D.
Plaats: Hasselt (BE)
www.hasselt.be/nl

Initiatieven ter promotie van glasonderwijs

The Glass Virus

The Glass Virus is a Think Tank for educational strategies and was founded to stimulate the discussion about the future status of education in the field of glass art and strives for a new interpretation of glass in arts and design.

www.theglassvirus.com

 

Mist u een opleiding of verdiepende cursus voor de (semi-)professionele glaskunstenaar? Laat het ons dan weten!
N.B. Korte basis cursussen of (dag) workshops als kennismaking met glas als medium worden niet opgenomen in dit overzicht.

Bent u nog geen lid maar is uw interesse gewekt?
Vanaf slechts € 66 per jaar wordt u nu lid van de Vereniging van Vrienden van Modern Glas, ontvangt u ons kwartaalblad én kunt u deelnemen aan al onze activiteiten.
Hier leest u meer over onze lidmaatschappen.