Ledenobject 2022

Foto: Aikon Producties (Johan Van Der Hasselt)
Kunstenaar Christine Vanoppen
Titel Search for light
Prijs € 450
Oplage 34
Commissie Bestuur
Website cristinevanoppen

Het VVMG bestuur heeft uit zes inzendingen unaniem gekozen voor het ontwerp ‘Search for light’ van de Belgische kunstenaar Christine Vanoppen.

Christine Vanoppen (1962) studeerde af in 1980 aan het St. Lucas Instituut te Hasselt, België in Visuele Kunsten en volgde van 1980 tot 1985 Monumentale Kunsten aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Antwerpen, België. Tijdens deze opleiding koos ze voor de specialisatie van vlakglas en glasramen.
Via het werken met vlakglas raakte ze meer en meer geïnteresseerd om ook vrij werk in glas te maken. Vanoppen begon te experimenteren met het materiaal en volgde verschillende opleidingen om met glas te kunnen werken. Zo volgde ze de opleiding glaskunst aan het Instituut voor Kunst en Ambachten te Mechelen, België onder leiding van Miloslava Svobodova en Koen Vanderstukken van 1994 tot 1997. Daarnaast nam ze deel aan verschillende workshops voor specifieke technieken zoals glasblazen, casting, emaile en druk op glas. Haar persoonlijk werk evolueerde van vlakglas naar driedimensionele vormen, waarbij zowel glasblazen en vormsmelten haar werk beïnvloeden. Door te werken aan de brander met borosilicaatglas , kon ze makkelijker haar vormentaal vinden en uitdrukken. De inspiratie, die ze uit de natuur haalt, transformeert ze tot transparante sculpturen. Het grafische aspect is een belangrijk element van haar werk, waarbij gelaagdheid en lijnenspel een belangrijke input geven. Het lijnenspel van de drie-dimensionele vorm stralen gelijk kracht en kwetsbaarheid uit. Het is een geweven complexe constructie dat reminiscenties oproept aan een schets in de ruimte. Door middel van een spel van schaduwen, licht en transparantie wordt de kijker uitgenodigd stil te staan bij de kwetsbaarheid en complexiteit van het leven.

Bent u nog geen lid maar is uw interesse gewekt?
Vanaf slechts € 66 per jaar wordt u nu lid van de Vereniging van Vrienden van Modern Glas, ontvangt u ons kwartaalblad én kunt u deelnemen aan al onze activiteiten.
Hier leest u meer over onze lidmaatschappen.