Lustrumvieringen

Onze Vereniging bestaat ondertussen bijna 35 jaar (2021).
De viering van de kroonjaren wordt door de vereniging gebruikt om de moderne glaskunst in al zijn diversiteit en daarnaast ook de glaskunstenaars extra in het zonnetje te zetten.
Ter illustratie een samenvatting van de activiteiten bij de laatste twee jubilea.

In 2016 is het 30-jarig bestaan gevierd met vele diverse activiteiten.

14, 15 mei, 4 en 5 juni werd onder begeleiding van ervaren glasblazers de beginselen van het glasblazen aan leden bij gebracht. Wat komt er bij kijken en hoe werkt het eigenlijk? Hieraan hebben ca 30 leden van de VVMG deelgenomen.
Verder werd er enkele dagen door leden van de VVMG gewerkt aan de installatie van Koen Vanmechelen:
9, 10 en 16 en 17 juli hebben ervaren glasblazers gewerkt met leden die al enige ervaringen met glas hadden.
We bedanken de professionals Josja Caecilia Schepman, Marinke van Zandwijk, Ans Bakker, Geir Nustad, Maurice la Rooij, Marleen van Zwienen, Paul Funcken en Durk Valkema nogmaals voor hun inzet.

Op de landtong bij DordtYart heeft Peter Vink een metalen rooster geplaatst van ca. 7 meter lang en ca. 2,5 meter hoog. Dit industrieel gemaakte raster is gevuld met 1500 gegoten glazen blokjes die werden gemaakt in de glasovens bij Dordtyart. De VVMG heeft het glas geleverd voor deze installatie en de leden Paul Funcken, Bert Sterk en Durk Valkema hebben meegewerkt aan het gieten van de glasblokjes. Ook hebben leden van de VVMG meegewerkt aan de uitvoering van lenzen voor de installatie van Conny Groenewegen.

Er zijn vier lezingen georganiseerd:
Koen Vanmechelen sprak over zijn Biomista,
Hilde Anna de Vries, voormalig directrice van Foodwatch sprak over ons voedselsysteem.
Koen Vanderstukken vertelde over glas in de hedendaagse kunst (dit nav zijn boek Glass, Virtuel, Real). Op deze avond waren 35 leden van de VVMG aanwezig en is een cheque door de VVMG aan Koen Vanderstukken overhandigd als bijdrage aan zijn boek.
Koen Vanmechelen vertelde over zijn keuze voor glas en de samenwerking met de Berengo Studio.
– Op de vierde avond vertelde schrijver en kunstcriticus Maarten Doorman over engagement en kunst. Een onderwerp dat hij in de essays van zijn bundel “De navel van Dapne” een filosofische context gaf. Koen VanMechelen vertelde daarna over zijn ervaringen met sociale ondernemingen als ‘materia prima’ voor zijn kunst.

Op 11 september is samen met het Dordrechts museum een lezing van Lino Tagliapietra georganiseerd. Veel leden hebben deze lezing bijgewoond. Een unieke kans om over het werk en werkwijze van deze kunstenaar meer te weten te komen.

De Stichting Glaskunst organiseerde in 2016 voor de tiende maal een tentoonstelling in Kasteel Cannenburch. Voor dit bijzondere jubileum heeft de VVMG de catalogus mede mogelijk gemaakt. Daarvoor heeft de VVMG de zeventien kunstenaars gevraagd hoe hun werk en werkwijze zich hebben ontwikkeld in de afgelopen jaren. Opvallend is dat de kunstenaars continu werken aan het perfectioneren van hun methodes en daar in sommige gevallen ook nieuwe materialen, nieuwe technieken en nieuw gereedschap voor aanwenden.  Het einde van de mogelijkheden van glas en de ontwikkelingen in de glaskunst lijken dus nog lang niet in zicht.
Op naar het volgende jubileum!

In 2011 is het 25-jarig bestaan gevierd. In 2011 zijn er activiteiten georganiseerd om aandacht te creëren voor de moderne glaskunst. Hiertoe is een reizende tentoonstelling ingericht van 25 jaar ledenobjecten. Deze te zien geweest op 16 locaties (musea, galeries en beurzen).

Ook is het jubileumboek 25-jaar ledenobjecten verschenen.

Ad Wammes heeft “De muzikale compositie op de Zingende Toren” gecomponeerd. Een compositie speciaal voor onze vereniging, waarin ook geluiden die  ‘ontstaan’ bij het glasblazen zijn verwerkt. Deze compositie is uitgevoerd door Boudewijn Zwart, de vaste beiaardier van “De Zingende Toren” te Vleuten en uitgebracht op CD.
De zingende toren, een hoge toren met bellen en een glazen carillon, is geblazen door Bernard Heesen.

Verder is er tijdens de ledendag een veiling georganiseerd in Leerdam waar vele stukken van eigenaar zijn verwisseld.

Gedurende het jaar hebben er diverse lezingen plaatsgevonden en hebben we deelgenomen aan diverse glas manifestaties in Nederland.

Jubileum 2016

Jubileum 2011

Bent u nog geen lid maar is uw interesse gewekt?
Vanaf slechts € 60 per jaar wordt u nu lid van de Vereniging van Vrienden van Modern Glas, ontvangt u ons kwartaalblad én kunt u deelnemen aan al onze activiteiten.
Hier leest u meer over onze lidmaatschappen.