Lustrumvieringen

In 1986 werd de Vereniging van Vrienden van Modern Glas opgericht door een aantal mensen, waaronder D. Copier en B. de Neeve. Dat betekent dat in 2021 onze vereniging 35 jaar bestond!
De vereniging, aanvankelijk een kleine groep mensen die de hedendaagse glaskunst wilde promoten, waren voornamelijk leden uit het westen van het land. Door de jaren heen is de vereniging groter en internationaal uitgegroeid .
Onze vereniging is tot een internationaal podium voor glaskunst uit de Lage Landen uitgegroeid .

Het 35 jarig bestaan van de VVMG in 2021.
Een jaar dat onder invloed stond van het Corona virus, waardoor we niet alles konden uitvoeren zoals gepland. Maar wat hebben we wel kunnen waarmaken:
Expositie in het Nationaal Glasmuseum door leden kunstenaars en liefhebbers. Omdat we niet zeker wisten of deze expositie open kon, is er een folder gemaakt waarin al het geëxposeerde werk is opgenomen.
Een succesvolle expositie, die uiteindelijk heeft plaatsgevonden en is geëindigd op 15 augustus met een finisage voor de deelnemers.
Een foto wedstrijd met het thema ’Verbinding en glaskunst’
Na uitvoerig beraad van de Jury, bestaande uit de jubileum commissie en 2 externe jury leden, is de eerste prijs eensluidend toegekend. Over de 2de prijs is langer gediscussieerd.
Een veiling waarvan de extra opbrengst bestemd was voor het stipendium fonds van de VVMG. 25 % Van de objecten is verkocht. Geen slecht resultaat voor de eerste veiling die we op deze manier organiseren. Voor de vereniging, en met name voor de kunstenaars, heeft dit het mooie bedrag van 1327 euro opgeleverd. Hiermee kunnen we een aantal extra stipendia uitreiken.
Tafeltjes project en presentaties tijdens ALV/Ledendag
Op 31 oktober 2021 vondt eenmalig weer het tafeltjesproject plaats.
Virtuele ‘jubileum’ presentaties op onze site. Gezien de problematiek rondom het covid virus hebben we een aantal filmpjes op onze site gezet om onze leden – kunstenaars de mogelijkheid te geven zich in deze periode toch te presenteren. Atelierbezoeken waren niet mogelijk door de geldende regels.

In 2016 is het 30-jarig bestaan gevierd met vele diverse activiteiten.
Er werd onder begeleiding van ervaren glasblazers de beginselen van het glasblazen aan leden bij gebracht. Wat komt er bij kijken en hoe werkt het eigenlijk? Hieraan hebben ca 30 leden van de VVMG deelgenomen.
Verder werd er enkele dagen door leden van de VVMG gewerkt aan de installatie van Koen Vanmechelen.
Op de landtong bij DordtYart heeft Peter Vink een metalen rooster geplaatst van ca. 7 meter lang en ca. 2,5 meter hoog. Dit industrieel gemaakte raster is gevuld met 1500 gegoten glazen blokjes die werden gemaakt in de glasovens bij Dordtyart. Ook hebben leden van de VVMG meegewerkt aan de uitvoering van lenzen voor de installatie van Conny Groenewegen.
Er zijn vier lezingen georganiseerd:
– Koen Vanmechelen sprak over zijn Biomista,
– Hilde Anna de Vries, voormalig directrice van Foodwatch sprak over ons voedselsysteem.
– Koen Vanderstukken vertelde over glas in de hedendaagse kunst (dit nav zijn boek Glass, Virtuel, Real). Op deze avond waren 35 leden van de VVMG aanwezig en is een cheque door de VVMG aan Koen Vanderstukken overhandigd als bijdrage aan zijn boek.
– Koen Vanmechelen vertelde over zijn keuze voor glas en de samenwerking met de Berengo Studio.
– Op de vierde avond vertelde schrijver en kunstcriticus Maarten Doorman over engagement en kunst. Koen Vanmechelen vertelde daarna over zijn ervaringen met sociale ondernemingen als ‘materia prima’ voor zijn kunst.
Op 11 september is samen met het Dordrechts museum een lezing van Lino Tagliapietra georganiseerd.
De Stichting Glaskunst organiseerde in 2016 voor de tiende maal een tentoonstelling in Kasteel Cannenburch. Voor dit bijzondere jubileum heeft de VVMG de catalogus mede mogelijk gemaakt.

In 2011 is het 25-jarig bestaan gevierd. In 2011 zijn er activiteiten georganiseerd om aandacht te creëren voor de moderne glaskunst. Hiertoe is een reizende tentoonstelling ingericht van 25 jaar ledenobjecten. Deze te zien geweest op 16 locaties (musea, galeries en beurzen).
Ook is het jubileumboek 25-jaar ledenobjecten verschenen.
Ad Wammes heeft “De muzikale compositie op de Zingende Toren” gecomponeerd. Een compositie speciaal voor onze vereniging, waarin ook geluiden die ‘ontstaan’ bij het glasblazen zijn verwerkt. Deze compositie is uitgevoerd door Boudewijn Zwart, de vaste beiaardier van “De Zingende Toren” te Vleuten en uitgebracht op CD.
De zingende toren, een hoge toren met bellen en een glazen carillon, is geblazen door Bernard Heesen.
Verder is er tijdens de ledendag een veiling georganiseerd in Leerdam waar vele stukken van eigenaar zijn verwisseld.
Gedurende het jaar hebben er diverse lezingen plaatsgevonden en hebben we deelgenomen aan diverse glas manifestaties in Nederland.

 

Jubileum catalogus 2021

Jubileum 2016

Jubileum 2011

Bent u nog geen lid maar is uw interesse gewekt?
Vanaf slechts € 66 per jaar wordt u nu lid van de Vereniging van Vrienden van Modern Glas, ontvangt u ons kwartaalblad én kunt u deelnemen aan al onze activiteiten.
Hier leest u meer over onze lidmaatschappen.