

Voorzitter
Jan Anne Schelling
Sinds het begin van de corona crisis wonen we in Leerdam – een geweldige plek als je van modern glas houdt. De liefde voor glas begon al thuis, waar mijn ouders prachtige objecten van Copier hadden staan. Samen met mijn vrouw op vakanties was en is een bezoek aan een atelier of galerie vaste prik. We hebben niet alleen ontzettend veel moois in Europa gezien, maar door ons werk in Azie ook de ontwikkeling daar van dichtbij meegemaakt. 1 bezoek staat ons nog goed bij. Dat was jaren terug in Tsjechie, in het atelier van Bořek Šípek. In de buurt van Praag had hij een oude glasfabriek nieuw leven in geblazen en was daar met nationale en internationale vakmensen en kunstenaars aan het werk. Ajeto! hoorde ik hen daar roepen, bij het aftikken van het glas van de blaaspijp. We vroegen wat dat betekende. “En dat is het” legden ze uit. De blazer en de ontwerper beslissen samen wanneer het werk klaar is, ze kunnen niet zonder elkaar. Het juiste optimum: de beste uitdrukking van wat je wilde zeggen als kunstenaar; het uiterste gezocht in het materiaal door de vakman; en tegelijk vrede met het feit dat het misschien nooit perfect is.
Ajeto – die kreet zingt sindsdien vaak door m’n hoofd. Omdat je samen meer bereikt dan alleen; omdat je elkaars talent moet benutten en ook moet weten wanneer het goed is en iets kan afronden. Ik heb in Delft gestudeerd en daarna jaren werkzaam geweest bij DSM en terug in Nederland voor Royal IHC aan de slag gegaan. Die achtergrond heeft me gevormd en heeft mijn voorliefde versterkt voor het samengaan van het ambachtelijke en visionaire. In de vereniging ontmoet ik vast vele liefhebbers van vakmanschap en ambacht, en ik kijk uit naar het bestuurswerk binnen de vereniging!

Secretaris
Ida Scheijgrond: Ik ben sinds 2021 actief in het (interim) bestuur van de vereniging. Dat is nogal toevallig ontstaan. Maar in de afgelopen periode heb ik veel geleerd en heb ik besloten om door te gaan in het bestuur. Een goeie vereniging met leuke mensen iets opbouwen! Daar heb ik wel zin in. Ik ben afgestudeerd in de hogere graad van de Glaskunst afdeling van het IKA Mechelen. Nu bezig met de specialisatie. Ik woon in Zwartewaal, een klein dorp bij Brielle. Van huis uit heb ik bestuurskunde gedaan en mijn ‘gewone’ werk is bij de Inspectie Leefomgeving en Transport. Daar ben ik met name actief in de ondernemingsraad!

Penningmeester
Ron Geurts, fervent liefhebber en verzamelaar van Italiaanse glaskunst uit Murano/Venetië. Eind jaren ’80 hiermee in aanraking gekomen en dit heeft geleid tot een kleine ‘verslaving’. In het dagelijks leven was ik werkzaam bij Defensie in human resources. Bij Defensie ook actief geweest als controller. In het vrijwilligerswerk diverse bestuursfuncties (huidig en verleden) gedaan als penningmeester.
Lid geworden van de vereniging op de glaskunstbeurs in 1997. Een bijzondere vereniging waarbij het magazine GLAS elk kwartaal mij weer doet verrassen en enthousiasmeren voor het verder zoeken naar bijzondere glaskunst.

Bestuurslid
Renée Korbee – bestuurslid VVMG – PR & communicatie
Wat leuk u hier als geïnteresseerde in modern glas te treffen! Als bestuurslid van de VVMG, wil ik mijzelf graag aan u voorstellen. Ik studeerde Kunstgeschiedenis in Leiden en startte direct na mijn afstuderen Kunstadviesbureau Artvision, sinds 2017 ben ik mede-eigenaar van Bureau Art Connectors. Mijn expertise als cultureel entrepreneur ligt o.a. bij het plaatsen van kunst in de openbare ruimte en het organiseren van kunsttentoonstellingen. In Noordwijk, mijn woonplaats, cureerde ik driemaal de beeldenexpositie ‘Beeldenboulevard’. Als tentoonstellingsmaker creëerde ik diverse exposities onder meer over Noordwijk’s beroemdste kunstenares: Charlotte van Pallandt. Mijn belangstelling gaat ook uit naar moderne dans en recent schreef ik een essay over de Amerikaanse danseres Isadora Duncan die in 1906 een aantal maanden in Noordwijk verbleef; hiervan is een theatervoorstelling door KunstKlank gemaakt.
Mijn interesse in modern glas is van recente tijd, maar het glasvirus heeft mij inmiddels volledig gegrepen. Vooral glaskunst verweven met andere kunstvormen; zogenaamde cross-overs, vind ik spannend. Ik ben enige jaren curator van het internationale glaskunstfestival ‘Glasrijk Tubbergen’ geweest. Hiervoor maakte ik elk jaar een selectie uit de top van glaskunstenaars en richt ik deze tentoonstelling met veel liefde in.
Als bestuurslid PR & communicatie ga ik, samen met de andere bestuursleden, de VVMG breder onder de aandacht brengen door o.a. regelmatig te posten over haar activiteiten en glaskunst in algemene zin op de diverse sociale media. Glaskunst verdient een breder podium en mijn vraag aan u is om ons daarbij te helpen. Wellicht is een lidmaatschap (en daarin begrepen) het fraaie en informatieve Magazine ‘Glas’ een idee voor een verjaardagscadeau. Ik hoop binnenkort met u kennis te maken tijdens een van de vele activiteiten van de VVMG. In de tussentijd kunt u ons volgen op Instagram: vvmg_glasmagazine en Facebook: Vrienden van Modern Glas / Glas Magazine over Glaskunst.

Bestuurslid
Rob de Wolff, De interesse voor glaskunst is bij mij ontstaan in de 80-er jaren, toen ik op reis was in Zweden. Daar zag ik glaskunstenaars en glasblazers intensief samenwerken om het ontwerp op papier tot een tastbaar stuk te maken. Ik was onder de indruk van het materiaal en ook hoeveel techniek erbij kwam kijken om glas te kunnen creëren naar het gewenste resultaat qua vorm en kleur.
In 2019 ging ik met vervroegd pensioen als meteoroloog na ruim 40 jaar in de luchtvaart te hebben gewerkt. Dit bood mij een mooie gelegenheid nu zelf actief met glas aan de slag te gaan. Ik koos voor de opleiding Glaskunst aan de IKA te Mechelen, die ik nog steeds met veel plezier volg.
In het verleden heb ik veel vrijwilligerswerk gedaan, waarbij ik op bestuurlijk niveau actief was. De IKA opleiding bracht me in contact met de VVMG en vanzelfsprekend werd ik lid van de vereniging. Naar aanleiding van de enquête ben ik gaan nadenken over het feit of ik mijn bestuurlijke en werkervaringen eventueel zou kunnen inzetten voor de toekomst van de Vereniging van Vrienden van Modern Glas. Vooral mijn kennis en ervaring op het gebied van plannen en beleid maken hebben ertoe geleid om binnen het bestuur dat aandachtsgebied te gaan beheren.

Bestuurslid
Job Meihuizen (1966) is een freelance designhistoricus, curator, tutor en cultureel organisator. Hij studeerde kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Gedurende zijn studie specialiseerde hij zich binnen de kunstnijverheid / design. Inmiddels heeft hij meer dan 20 jaar ervaring binnen de erfgoed- en museale sector als conservator, curator, programma-manager, projectleider, adviseur, docent en onderzoeker.
Aansluitend op zijn studie werkte Job als onderzoeker in het museum Het Princessehof te Leeuwarden en later als assistent van de afdeling Toegepaste kunst van het Stedelijk Museum Amsterdam. Van 1998 tot 2008 was hij als conservator verbonden aan het Nationaal Glasmuseum Leerdam. In die functie maakte hij talloze tentoonstellingen, afwisselend over studioglas, Leerdam en actuele ontwikkelingen in het glas, in veel gevallen begeleid door publicaties. Hij maakte in 1996 zijn eerste tentoonstelling in het Nationaal Glasmuseum Leerdam over glas van de Gerrit Rietveld Academie, met medewerking van diverse leden van de vereniging. Hij had het grote geluk om nog in samenwerking met de meesters uit Leerdam te kunnen werken aan overzichtstentoonstellingen (Floris Meydam, Sybren Valkema, Gerard Thomassen, Willem Heesen en Siem van der Marel) maar ook met grootheden uit het Nederlandse Studioglas. Hij is lid van de Vereniging van Vrienden van Modern Glas sinds het midden van de jaren negentig en was tussen 2002 en 2005 reeds enige jaren bestuutrslid.
In 2009 was hij als programma-manager ‘Erfgoed en Geschiedenis’ werkzaam bij Premsela, het Nederlandse instituut voor design en mode. Hier verbreedde hij zijn werkveld en netwerk. Sinds januari 2015 werkt Job Meihuizen als onafhankelijk specialist en curator voor culturele instellingen. Hij werkt mee aan diverse projecten op het breukvlak van erfgoed en vormgeving. Hij spot jonge talenten, adviseert en helpt jonge ontwerpers en organisaties met content en tentoonstellingen. Job Meihuizen gaf les aan de restauratoren-opleiding van het Instituut Collectie Nederland, DesignLAB van de Gerrit Rietveld Academie en aan de KABK Den Haag. Recentelijk geeft hij les aan de Design Academy Eindhoven.

Bestuurslid
Mijn naam is Rinus van Helden.
Ik loop al een aantal jaren mee bij de VVMG. Mijn vrouw (Tonny) en ik zijn beiden grote kunstliefhebbers met een extra interesse in Glas.
Beiden komen we uit het oosten van het land waar we nu nog steeds wonen. Onze belangstelling heeft als zwaarte punt de studenten van de Rietveld academie. Velen daarvan worden door ons al jaren gevolgd.
Ook heb ik me al jaren ingezet als webmaster voor de vereniging en hoop samen met de overige bestuursleden de vereniging verder uit te bouwen tot een levendige Vereniging van Vrienden van Modern Glas.
Bent u nog geen lid maar is uw interesse gewekt?
Vanaf slechts € 66 per jaar wordt u nu lid van de Vereniging van Vrienden van Modern Glas, ontvangt u ons kwartaalblad én kunt u deelnemen aan al onze activiteiten.
Hier leest u meer over onze lidmaatschappen.