Voorzitter
Jan Anne Schelling
Sinds het begin van de corona crisis wonen we in Leerdam – een geweldige plek als je van modern glas houdt. De liefde voor glas begon al thuis, waar mijn ouders prachtige objecten van Copier hadden staan. Samen met mijn vrouw op vakanties was en is een bezoek aan een atelier of galerie vaste prik. We hebben niet alleen ontzettend veel moois in Europa gezien, maar door ons werk in Azie ook de ontwikkeling daar van dichtbij meegemaakt. 1 bezoek staat ons nog goed bij. Dat was jaren terug in Tsjechie, in het atelier van Bořek Šípek. In de buurt van Praag had hij een oude glasfabriek nieuw leven in geblazen en was daar met nationale en internationale vakmensen en kunstenaars aan het werk. Ajeto! hoorde ik hen daar roepen, bij het aftikken van het glas van de blaaspijp. We vroegen wat dat betekende. “En dat is het” legden ze uit. De blazer en de ontwerper beslissen samen wanneer het werk klaar is, ze kunnen niet zonder elkaar. Het juiste optimum: de beste uitdrukking van wat je wilde zeggen als kunstenaar; het uiterste gezocht in het materiaal door de vakman; en tegelijk vrede met het feit dat het misschien nooit perfect is.
Ajeto – die kreet zingt sindsdien vaak door m’n hoofd. Omdat je samen meer bereikt dan alleen; omdat je elkaars talent moet benutten en ook moet weten wanneer het goed is en iets kan afronden. Ik heb in Delft gestudeerd en daarna jaren werkzaam geweest bij DSM en terug in Nederland voor Royal IHC aan de slag gegaan. Die achtergrond heeft me gevormd en heeft mijn voorliefde versterkt voor het samengaan van het ambachtelijke en visionaire. In de vereniging ontmoet ik vast vele liefhebbers van vakmanschap en ambacht, en ik kijk uit naar het bestuurswerk binnen de vereniging!

Secretaris
Ida Scheijgrond: Ik ben sinds 2021 actief in het (interim) bestuur van de vereniging. Dat is nogal toevallig ontstaan. Maar in de afgelopen periode heb ik veel geleerd en heb ik besloten om door te gaan in het bestuur. Een goeie vereniging met leuke mensen iets opbouwen! Daar heb ik wel zin in. Ik ben afgestudeerd in de hogere graad van de Glaskunst afdeling van het IKA Mechelen. Nu bezig met de specialisatie. Ik woon in Zwartewaal, een klein dorp bij Brielle. Van huis uit heb ik bestuurskunde gedaan en mijn ‘gewone’ werk is bij de Inspectie Leefomgeving en Transport. Daar ben ik met name actief in de ondernemingsraad!

Penningmeester Ans Vollering
Al decennia ben ik diep onder de indruk van de creativiteit van glaskunstenaars en hun glaskunstvaardigheden. Mijn vriend en ik bezoeken bekende Nederlandse musea met glascollecties dan ook regelmatig. Denk aan het Glasmuseum in Leerdam en museum JAN in Amstelveen. Wij kijken er onze ogen uit. Modern glas heeft onze voorkeur. Onze eigen glascollectie is klein maar fijn en van alle tijden. Zo zijn wij in het gelukkige bezit van glaskunstobjecten van de hand van bijvoorbeeld Lucienne Bloch (replica), Geir Nustad en Marjan van Schaik.

Inmiddels ben ik al heel wat jaren snurkend lid van de VVMG en verheug me als lid telkens weer op het verschijnen van ons kwartaalblad GLAS. Ben in mijn werkzame leven druk geweest met mijn werk als senior beleidsmedewerker bij de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Nu ik met pensioen ben, heb ik tijd en gelegenheid mijn bestuurlijke en financiële vaardigheden (studie economie in Rotterdam) in te zetten binnen het bestuur van de VVMG. Daar kijk ik naar uit. Ik hoop op constructieve discussies waarin elk bestuurslid zijn of haar inzichten naar voren wil brengen en die er toe leiden dat we deze bijzondere vereniging verder uitbouwen.

Bestuurslid
Rob de Wolff, De interesse voor glaskunst is bij mij ontstaan in de 80-er jaren, toen ik op reis was in Zweden. Daar zag ik glaskunstenaars en glasblazers intensief samenwerken om het ontwerp op papier tot een tastbaar stuk te maken. Ik was onder de indruk van het materiaal en ook hoeveel techniek erbij kwam kijken om glas te kunnen creëren naar het gewenste resultaat qua vorm en kleur.
In 2019 ging ik met vervroegd pensioen als meteoroloog na ruim 40 jaar in de luchtvaart te hebben gewerkt. Dit bood mij een mooie gelegenheid nu zelf actief met glas aan de slag te gaan. Ik koos voor de opleiding Glaskunst aan de IKA te Mechelen, die ik nog steeds met veel plezier volg.
In het verleden heb ik veel vrijwilligerswerk gedaan, waarbij ik op bestuurlijk niveau actief was. De IKA opleiding bracht me in contact met de VVMG en vanzelfsprekend werd ik lid van de vereniging. Naar aanleiding van de enquête ben ik gaan nadenken over het feit of ik mijn bestuurlijke en werkervaringen eventueel zou kunnen inzetten voor de toekomst van de Vereniging van Vrienden van Modern Glas. Vooral mijn kennis en ervaring op het gebied van plannen en beleid maken hebben ertoe geleid om binnen het bestuur dat aandachtsgebied te gaan beheren.

Bestuurslid
Mijn naam is Rinus van Helden.

Ik loop al een aantal jaren mee bij de VVMG. Mijn vrouw (Tonny) en ik zijn beiden grote kunstliefhebbers met een extra interesse in Glas.
Beiden komen we uit het oosten van het land waar we nu nog steeds wonen. Onze belangstelling heeft als zwaarte punt de studenten van de Rietveld academie. Velen daarvan worden door ons al jaren gevolgd.

Ook heb ik me al jaren ingezet als webmaster voor de vereniging en hoop samen met de overige bestuursleden de vereniging verder uit te bouwen tot een levendige Vereniging van Vrienden van Modern Glas.

Bent u nog geen lid maar is uw interesse gewekt?
Vanaf slechts € 66 per jaar wordt u nu lid van de Vereniging van Vrienden van Modern Glas, ontvangt u ons kwartaalblad én kunt u deelnemen aan al onze activiteiten.
Hier leest u meer over onze lidmaatschappen.