BERNARDINE DE NEEVE-PRIJS 2024

OPROEP VOOR AANMELDINGEN

 

 

De Bernardine de Neeve-prijs voor glaskunst, in 1990 in het leven geroepen door de Vereniging van Vrienden van Modern Glas, is een eerbetoon aan de eerste hoofdconservator kunstnijverheid van Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam, mevrouw Bernardine de Neeve (1915-1996). Haar toewijding aan kunstnijverheid, in het bijzonder glaskunst, heeft een blijvende impact gehad en inspireert kunstenaars tot op de dag van vandaag.

 

OVER DE PRIJS

De Bernardine de Neeve-prijs is een stimuleringsprijs voor vernieuwende glaskunst die in beginsel elke drie jaar wordt uitgereikt. De prijs erkent en viert nieuwe ontwikkelingen in en buitengewone bijdragen aan de Nederlandse en Vlaamse glaskunst. Originaliteit en innovatie staan centraal. Ook speelt de impact van het werk een rol: is het goed uitgevoerd en heeft het een krachtig visueel of emotioneel karakter? Heeft de kunstenaar een vernieuwende techniek gebruikt? Is het werk visueel origineel? Daarnaast zijn de boodschap en het concept van het werk van belang en dient het werk relevant en vernieuwend te zijn. Hoewel de leeftijdsgrens van 35 jaar in de loop der jaren is losgelaten, richt de prijs zich op kunstenaars die al enige ervaring hebben op het gebied van glaskunst, een oeuvre hebben opgebouwd en serieus en duurzaam met het materiaal werken.

HOE TE NOMINEREN

Getalenteerde kunstenaars die voldoen aan genoemde criteria en een waardevolle bijdrage hebben geleverd aan de glaskunst, worden uitgenodigd zichzelf aan te melden. Belangstellende kunstenaars kunnen een fotoselectie van maximaal 4-6 werken opsturen, voorzien van een beschrijving, een cv en een motivatie waarom voor het materiaal glas is gekozen.

De inzending moet worden gericht aan de coördinator van de Bernardine de Neeve-prijs. Bij voorkeur dient het materiaal te worden ingediend via WeTransfer vóór de uiterste inzenddatum van 15 maart 2024. Een deskundige jury selecteert vervolgens drie kunstenaars om nieuw werk te maken voor de definitieve keuze. Deze kunstenaars krijgen hiervoor elk een bedrag van € 2.000,- en zijn hiermee genomineerd voor de prijs. Zend je voorstel aan coördinator Bernardine de Neeveprijs: job.meihuizen@xs4all.nl

 

In september 2024 presenteren de genomineerden zich met dit nieuwe werk, aangevuld met oudere werken, in het Nationaal Glasmuseum Leerdam. Tijdens de tentoonstelling wijst de jury de winnaar van de Bernardine de Neeve-prijs 2024 aan. De winnaar ontvangt een cheque van € 4.000,-. De prijs zal worden uitgereikt aan een kunstenaar die vernieuwing en creativiteit in het gebruik van glas als beeldend materiaal belichaamt en dit op artistieke wijze promoot.