Genomineerden Bernardine de Neeveprijs 2021

De jury voor de Bernardine de Neeve-prijs 2021 (Christine Vanoppen, Sue Schiepers, Anne Vanlatum, Jens Pfeifer, Tomas Hillebrand en Hein van de Water onder voorzitterschap van Han de Kluijver en secretaris Piet Augustijn ) is 8 maart bij elkaar geweest, gedeeltelijk fysiek, gedeeltelijk digitaal.

Na het vaststellen van een short list is stevig gediscussieerd over de inzendingen. Die werden over het algemeen als verrassend en nieuwsgierigmakend naar volgende stappen genoemd, in sommige gevallen ook wel als bekend en minder grensverleggend.

Uiteindelijk zijn drie kunstenaars genomineerd voor de Bernardine de Neeve-prijs 2021: Jenny Ritzenhoff, Judith Roux en Nataliya Vladychko. Deze kunstenaars ontvangen een werkbudget voor het maken van een nieuw werk.

De andere acht kunstenaars wil ik namens de Vereniging van Vrienden van Modern Glas (VVMG) hartelijk danken voor hun deelname. En geduld, want bijna vier maanden heeft de door de coronamaatregelen nauwelijks bezochte tentoonstelling geduurd.

De tentoonstelling van de genomineerden heeft plaats in Museum JAN in Amstelveen
van 14 oktober t.m. 28 november.
Daar wordt de winnaar van de BdeN-prijs 2021 gekozen.

De jury

Christine Vanoppen (1962) studeerde Beeldende Kunsten aan het Sint-Lucasinstituut in Hasselt (BE) en vervolgens Monumentale Kunsten aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen (BE). Tijdens deze opleiding koos ze voor de specialisatie van vlakglas en glasramen. Deze keuze werd ingegeven door het feit dat ze opgroeide in een aannemersfamilie, waardoor het architecturale en monumentale van begin af aan haar interesse had. Door het werken met glasramen raakte ze meer en meer geïnteresseerd om ook vrij werk in glas te maken. Ze begon te experimenteren en volgde verschillende aanvullende opleidingen, waaronder de opleiding glaskunst aan het Instituut voor Kunstambachten te Mechelen, onder leiding van Miloslava Svoboda en Koen Vanderstukken. Daarnaast nam ze deel aan workshops voor specifieke technieken zoals glasblazen, casting, emaille en zeefdruk op glas. Naast haar werk in haar glasstudio is ze ook docent aan de afdeling Glaskunst aan de Academie voor Beeldende Kunsten van Berchem (Antwerpen) (BE).

Anne Vanlatum (1966) volgde de opleiding Kunstgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Gent. Daarna heeft ze in Parijs verder gestudeerd aan de EAC (Kunstmanagement). Haar passie voor glas bracht haar ertoe om stages te lopen in Parijse galeries, waardoor ze de kunst van hedendaags glas kon ontdekken, wat haar specialiteit werd. In 1991 begon ze als assistente van de Lalique-tentoonstelling in het Musée des arts Décoratifs in Parijs en daarna werd ze aangesteld als documentaliste van het Centre du Verre. In december 1997 nam Anne Vanlatum de leiding over van het glasmuseum in Sars-Poteries, waar ze sinds meer dan 20 jaar talrijke tentoonstellingen organiseert, een actief acquisitiebeleid voert, maar ook internationale kunstenaars uitnodigt voor residenties, demonstraties of workshops.

Tomas Hillebrand (1977) is conservator en projectleider van de tentoonstelling in Museum JAN in Amstelveen. Tomas heeft van 1997-2002 de Rietveld Academie gedaan en is ook werkzaam als kunstenaar.

Sue Schiepers (1973) is kunsthistorica. Ze maakte gedurende zes jaar tentoonstellingen in opdracht van het Kunstforum Würth in Turnhout. Haar fascinatie voor glaskunst is eigenlijk op toevallige wijze ontstaan, tijdens het samenstellen van de glastentoonstelling ‘Breekbaar’. De glasmicrobe heeft haar sindsdien niet meer losgelaten. Momenteel heeft Sue Schiepers haar eigen kunstgalerie gespecialiseerd in hedendaags glas in Hasselt. Hiernaast werkt ze ook als onafhankelijke curator.

Hein van de Water (1954) werkt sinds halverwege de jaren tachtig als autonoom kunstenaar en ambachtsman met koud, warm en heet glas. Hij nam deel aan diverse glassymposia en exposities. Daarnaast voerde hij ontwerpen uit voor architecten designers en kunstenaars. Sinds begin jaren negentig is hij workshopleider, gastdocent en examinator op verschillende kunstacademies in Nederland en Fachhochschulen in Duitsland.

Jens Pfeifer (1963) is kunstenaar en hoofd glasafdeling van de Gerrit Rietveld Academie. Zijn oeuvre bestaat uit sculpturen, tekeningen en fotografie. Zijn interesse ligt in de paradox of vreemde verhouding die we met onze omgeving hebben. In zijn werken onderzoekt en benadert hij de visuele vormen van culturele identiteit. Met een consistente nieuwsgierigheid naar de materialiteit van dingen, gebruikt hij glas, staal, plastic, inkt en papier of een camera om zijn artistieke verhaal uit te drukken.
Jens Pfeifer is opgeleid in Londen en Amsterdam, waar hij momenteel de functie van afdelingshoofd vervult bij The Large Glass Department van de Gerrit Rietveld Academie. In 2014 was hij mede-initiatiefnemer van het tijdelijke masterprogramma Material Utopias voor het Sandberg Instituut. Hij initieerde en coördineerde ‘The Glass Virus, Think Tank voor educatieve strategieën en perspectieven’ in 2013. Sindsdien is hij sterk betrokken bij de organisatie van een Europees platform voor glaskunst.
Zijn onderwijservaring omvat academies en workshops in ondermeer Tsjechië, Duitsland, Denemarken, Groot-Brittannië, Litouwen, China en Turkije.

Piet Augustijn (1948) was van 1995 tot 2013 conservator hedendaagse kunst van het Gorcums Museum in Gorinchem. Hij is eindredacteur van het tijdschrift Fjoezzz en hoofdredacteur van KLEI keramiek magazine. Daarnaast schrijft hij voor BEELDEN Magazine en heeft hij incidentele publicaties. Ook is hij tentoonstellingsmaker en curator van uiteenlopende tentoonstellingen in verschillende disciplines.

Han de Kluijver (1950). “Na het afronden van de Akademie van Beeldende Kunst halverwege de jaren zeventig, ben ik architectuur en stedenbouw gaan studeren. In 1983 startte ik mijn eigen bureau HDK architecten bna bni bnsp. Inmiddels is de leiding van het bureau door iemand anders overgenomen. Ik mag voor de derde maal voorzitter zijn van Bernardine de Neeveprijs (2015 uitreiking DordtYart en 2018 bij Museum Jan van der Togt).

Bent u nog geen lid maar is uw interesse gewekt?
Vanaf slechts € 60 per jaar wordt u nu lid van de Vereniging van Vrienden van Modern Glas, ontvangt u ons kwartaalblad én kunt u deelnemen aan al onze activiteiten.
Hier leest u meer over onze lidmaatschappen.