Genomineerden voor de Bernardine de Neeve-prijs 2021

De jury voor de Bernardine de Neeve-prijs 2021 heeft uit de elf inzenders voor de tentoonstelling in het Nationaal Glasmuseum Leerdam, afgelopen maart drie genomineerden voor de prijs vastgesteld:
Judith Roux (1992), Jenny Ritzenhoff (1973) en Nataliya Vladychko (1977).
Over het werk van de kunstenaars en het oordeel van de jury staat een artikel in GLAS 2021/2.

De drie genomineerden laten nieuw werk zien in de eindtentoonstelling in Museum JAN in Amstelveen.

Deze staat gepland voor 4 november t/m 9 januari 2022.

Voor de hele tekst van het juryrapport: Juryrapport Bernardine de Neeve-prijs 2021

Jenny Ritzenhoff
Hoewel het werk van Jenny Ritzenhoff (1973) bekend is, weet ze steeds weer te verrassen door het materiaal tot op de bodem te verkennen. Ze observeert hoe glas reageert tijdens het blaasproces. De dynamiek en de beweging van heet glas vormen de basis van haar werk: van daaruit onderzoekt ze hoe heet glas de meest uiteenlopende vormen kan ontwikkelen. Alles naar de oorsprong van het bevroren bewegingsmoment bij het afkoelen.

Lees door >> Juryrapport Bernardine de Neeve-prijs 2021

Nataliya Vladychko
Het werk van Nataliya Vladychko (1977) is verrassend en sterk afwijkend van datgene wat ze tot nu toe heeft laten zien. Door het groeiproces van een zaadje in glas vast te leggen doet Vladychko een oude traditie weer opleven: in het voetspoor van en tevens met een frisse kijk op het werk de Blaschka’s blaast ze de glasmodellen aan de brander en ontstaan er tere, driedimensionale tekeningen. De schetsen en tekeningen bij het werk vormden een mooie aanvulling.

Lees door >> Juryrapport Bernardine de Neeve-prijs 2021

Judith Roux
Het werk van Jdith Roux (1992) is af, maar is tevens een opstap naar nieuw werk. De fragiliteit van de installatie in de kas laat zien dat de grens tussen zijn en niet-zijn dun is en dat met ogenschijnlijk kwetsbaar materiaal een overtuigend werk kan worden opgebouwd. Het glazen landschap On the way nodigt uit tot reflectie en het steeds weer anders bekijken van de werkelijkheid door middel van een minimalistische beeldtaal en het belang van licht en transparantie. Glas maakt het mogelijk dromen vanuit verschillende invalshoeken te heroverwegen. Het werk is een mooie, stille en ruimtelijke monumentale invulling.

Lees door >> Juryrapport Bernardine de Neeve-prijs 2021

Bent u nog geen lid maar is uw interesse gewekt?
Vanaf slechts € 60 per jaar wordt u nu lid van de Vereniging van Vrienden van Modern Glas, ontvangt u ons kwartaalblad én kunt u deelnemen aan al onze activiteiten.
Hier leest u meer over onze lidmaatschappen.