Robijnen jubileum Vereniging Vrienden van Modern Glas

Expositie, Foto wedstrijd, Veiling, Tafeltjes project, Virtuele ‘jubileum’ presentaties

Jubileum Vereniging Vrienden van Modern Glas
In 1986 werd de Vereniging van Vrienden van Modern Glas opgericht door een aantal mensen, waaronder
D. Copier en B. de Neeve. Dat betekent dat in 2021 onze vereniging 35 jaar bestaat!

De vereniging, aanvankelijk een kleine groep mensen die de hedendaagse glaskunst wilde promoten, waren voornamelijk leden uit het westen van het land. Door de jaren heen is de vereniging groter en internationaal uitgegroeid .
Wij willen uiteraard ons jubileum niet ongemerkt voorbij laten gaan.

Onze vereniging is tot een internationaal podium voor glaskunst uit de Lage Landen uitgegroeid .

Ondanks de wetenschap dat het covid 19 virus nog onder ons is, laten we ons er niet van weerhouden om plannen te maken, met het vertrouwen dat er in 2021 toch het een en ander mogelijk zal zijn.

Wat zijn die plannen?
De jubileumcommissie houdt u op de hoogte van de ontwikkeling via het tijdschrift Glas, nieuwsbrieven, sociale media en de meest actuele informatie en updates via deze pagina.
Gezien de snelle ontwikkelingen van het virus en de maatregelen daaromheen bent u via deze kanalen zo snel en optimaal mogelijk op de hoogte van het al of niet doorgaan van geplande activiteiten.
Het centrale thema van het jubileumjaar is Verbinding.

De lezing waarmee we ons jubileum jaar hadden gepland te openen, komt te vroeg gezien de huidige ontwikkelingen van het covid-19 virus.

We zijn van plan dit naar een later tijdstip te verschuiven, we vinden het namelijk een mooi moment om ook vooruit te kijken. Een discussie met belangen vertegenwoordigers zal zeker inzichten opleveren. Ook de contacten die we reeds hebben opgedaan zullen tot activiteiten in de toekomst leiden, daarvan zijn we overtuigd!

Expositie in het Nationaal Glasmuseum

Zogauw de musea open mogen en dan tot 15 augustus wordt in het Nationaal Glasmuseum Leerdam een tentoonstelling georganiseerd waarin zowel kunstenaars-leden als overige leden een object tonen.

In de tussentijd geven we in iedergeval een indruk van deze expositie op onze sociale media. Dit in vervolg op de exposities rond het thema ‘Verenigd Verzameld’ die bij het tienjarig bestaan in 1996 in Leerdam werden georganiseerd. In ieder geval ontvangen alle leden bij ons Glasmagazine, nr 2 de brochure van deze expositie.

Foto wedstrijd

De Vereniging van Vrienden van Modern Glas is op zoek naar creatieve fotografen die mee willen doen aan onze jubileumfotowedstrijd. Het thema is ’Verbinding en glaskunst’.
De wedstrijd staat open voor alle leden en niet-leden van de VVMG.

Voor een succesvolle deelname is het belangrijk dat de foto´s de combinatie verbeelden van het thema.
Dat kan natuurlijk een fysieke constructie zijn die 2 of meer elementen samenvoegt, maar je kunt ook denken aan een meer abstract begrip zoals de band tussen personen of een verbinding tussen plaatsen, dingen of gebeurtenissen en de transparantie of reflectie van glas.
Het gaat niet om technisch correcte foto’s, maar vooral zal de creativiteit worden beloond. Voor de fotograaf die de thema’s op de meest originele, meest overtuigende en overdrachtelijke manier weet vast te leggen wacht een mooie prijs.

Er zijn 2 geweldige prijzen:

De hoofdprijs, een glasobject, wordt beschikbaar gesteld door glaskunstenaar Jan Hein van Stiphout.
En de 2 de prijs is een gratis jaar lidmaatschap bij de VVMG.

De foto’s dienen per datatransfer, als b.v. wetransfer.com, worden verzonden aan jubileum@modernglas.nl
Inzenden van foto’s tot en met 1 september 2021.
Iedere deelnemer kan maximaal drie foto’s inzenden. Deze dienen digitaal als jpg bestand te worden ingezonden
Een deskundige jury kiest de mooiste foto’s uit. De winnaar krijgt uiterlijk 1 november bericht.
Over de uitslag van de fotowedstrijd kan niet worden gecorrespondeerd.
Zie voor verdere voorwaarden het inschrijfformulier.

Wedstrijdvoorwaarden en inschrijving fotowedstrijd jubileum-35 jaar

Veiling
Voor leden die met name jonge kunstenaars een warm hart toedragen willen we een veiling organiseren van glaskunstobjecten in de 2de helft van het jaar. Hiermee willen we een tijdelijk extra fonds instellen om (bij) scholing voor jonge kunstenaars mogelijk te maken zolang als het fonds dit mogelijk maakt. Dit ter aanvulling van de gelden die de vereniging jaarlijks ter beschikking stelt als stipendium.

De bedoeling is om (kunstenaars) leden te vragen een glaskunstobject ter beschikking te stellen. De inbrenger kan dan – in  overleg –  een minimum prijs bepalen (die voor hem / haar is). De meeropbrengst is voor het scholingsfonds.

Nadere informatie volgt binnenkort.

Tafeltjes project en presentaties
Tijdens de ledendag in het najaar willen we weer (eenmalig) een ‘oude’ traditie oppakken.

Het zogenoemde ‘tafeltjes – ruil project’.
Leden worden in de gelegenheid gesteld om een of enkele objecten ter ruiling of verkoop aan te bieden aan mede leden.

Uiteraard zullen tijdens de ledendag ook diverse lezingen georganiseerd worden, naast de presentatie van de gebruikelijke gegevens van onze vereniging.

Virtuele ‘jubileum’ presentaties
Gedurende het gehele jaar willen we een aantal presentaties/bezoeken online houden. De bedoeling is om kunstenaars en anderen de gelegenheid te geven om ons iets te vertellen en te laten zien.
De vorm waarin zal sterk afhangen van de presentator en gekozen onderwerp.
Dit zal gedeeltelijk ‘live’ gebeuren en gedeeltelijk op ons ‘eigen’ youtube kanaal/pagina Jubileum presentaties. Hier bestaat dan ook de mogelijkheid om de presentaties terug te kijken op door u gewenste momenten.
Kijk op deze pagina om te zien welke filmpjes al geplaatst zijn, klik hier om er rechtstreeks naar toe te gaan of ga er in het vervolg rechtstreeks naar toe via het menu boven aan deze pagina.

Public Relations
Uiteraard willen we dit jubileumjaar gebruiken om onze naamsbekendheid te vergroten en nieuwe leden te werven. Dit willen we doen door actief aanwezig te zijn op diverse glaskunstmanifestaties en plaatsen waar glaskunst gepromoot wordt in Nederland en België.

Gezocht
Om bovenstaande activiteiten mogelijk te maken hebben we, als jubileum cie, uiteraard hulp nodig van onze leden.
Vindt u het leuk om, ter aanvulling van de mensen die zich al hebben aangemeld, mee te doen, meld dit op ons secretariaat info@modernglas.nl.
Geef dan even aan of u eventueel een voorkeur heeft voor een activiteit.
Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.
Concreet: Wij willen graag in contact komen met een lid die het leuk vindt om , samen met een lid van de jubileumcie, een atelier bezoek af te leggen of iemand te bezoeken die iets interessants kan vertellen over de glaswereld. We verwachten dat degene die meegaat hier een leuk filmpje van maakt.
Wij willen dan dit filmpje op onze jubileumpagina plaatsen; zie www.modernglas.nl/jubileum-video-presentaties/

Ook zijn we op zoek naar leden die het leuk vinden om tijdens een glaskunstmanifestatie aanwezig te zijn en (globale) enthousiaste informatie aan bezoekers te geven, zowel in Nederland als in België.

Bent u nog geen lid maar is uw interesse gewekt?
Vanaf slechts € 60 per jaar wordt u nu lid van de Vereniging van Vrienden van Modern Glas, ontvangt u ons kwartaalblad én kunt u deelnemen aan al onze activiteiten.
Hier leest u meer over onze lidmaatschappen.